13.06.2022

Konut içmimar tarafından mı tasarlanmalı?

Daha önceki yazılarımı okuyanlar, içmimariyi hayatlarına taşımış olanlar için bu sorunun cevabı kolaydır. Fakat ben bu yazıda, yeni bir açıdan bakacağım. Bu yazımda bir içmimar gibi değil, hem bir kullanıcı olarak hem de konut üreten bir inşaatçı olarak bakmak istiyorum konuya.

Öncelikle sıfır bir konutu ele alalım. Bu konutta, eğer ki konutu üreten inşaat firması, yalnızca inşaat ruhsat başvurusunda istenen projeler harici; bir de kullanıcının konforunu, ürettiği konutun fonksiyonel ve estetik görünmesini umursadıysa; kesinlikle içmimari projelerini de hazırlatmıştır. Odalarda dolapların, koltukların veya yatakların geleceği yerler öngörülerek tesisatlar ona göre çekilmiş, kullanışlı şekilde alanlar bölünmüş, renk-doku-malzeme ile de iyi bir görünüm yakalanmıştır. Bu sebeple bence standartların yakalandığı bu konutlarda kullanıcının bir içmimarla çalışmasına çok da gerek olmayabilir. Neticede, herkes kendine özel eşyalarıyla hacimleri kişiselleştirerek, kendi özelinde, özendikleri gibi özgün iç mekânlarda yaşamlarını idame ettirebilir. Sonuçta üretici firma sizin yerinize içmimarlara zaten projesini tasarlatmış; tüm malzemeler seçilmiş, yerleşim planları yapılmış, her şey bitmiş ve ortaya çıkan sonuç da nihai kullanıcıyı tatmin etmişse…

Böyle bir durumda, ancak standartların yeterli gelmediği durumlarda tekrar bir içmimari proje hazırlanmalıdır. Bölümlerin yeniden tasarlanacağı, mutfak, banyo, giyinme odaları veya ağırlama salonu, yemek odası gibi alanlar farklı konumlandırılacaksa ya da daha özel oluşturulacaksa, evet bir içmimarla çalışmanız gerekir.

İkinci el konutta da bu geçerli. Eğer mevcut hali sizi memnun ediyorsa gerek yok. Memnuniyet hali, hem kullanışlılık anlamında bir konforu hem de gözünüze güzel gelen estetik konforu kapsar. Ama tadilat istiyorsa burası, değişiklikler gerekliyse yine bir içmimara danışmanız gerekmekte.

Toplumda hep bir “içmimara danışırsak pahalı olur” endişesi var. Bu yanlış bir algıdır. Görüşeceğiniz içmimarla öncesinde bütçeyi konuşursanız bu gibi kaygılara mahal kalmaz. Üstelik projenizi tasarlayan, hatta uygulamasını da yapan veya takip eden bir içmimar sizin her anlamda kazançlı çıkmanızı sağlar. Bir içmimar, zaman, iş gücü ve malzemeyi zayi etmeden kullanacağı gibi planlar. Kendi bilgisiyle, ekibiyle, bağlantılarıyla da kaliteli ve güzel ürünleri ve tabii işçiliği sizin için daha uyguna mal edecektir. İşin sonunda aslında içmimari proje ve uygulamaya ayırdığınız bütçe, sizin kendi başınıza, kendi imkanlarınızı, bilginizi, zamanınızı zorlayarak yapabileceğiniz araştırma-öğrenme-uygulama süreçleri de dahil ettiğinizde maddi anlamda kafa kafaya gelecektir fakat sonuç estetik ve fonksiyonellik anlamında tabii ki tatmin etmeyecektir. İçmimarla çalışmadığınız bu alanları daha sonra revize etmek isteyecek böylece bir kez daha masraf çıkaracak ve sonuçta da astarı yüzünden daha pahalıya gelecektir.

Karar sizin.