Bu ayki yazımı kadınlar günü sebebiyle, iş hayatındaki kadınlar hakkında yazmak istiyorum. Öncelikle daha çok kadının girişimciliğe adım atacağı, üretime katkıda bulunacağı ve iş dünyasında yer alacağı bir yıl olmasını diliyor ve tüm kadınların dünya kadınlar gününü kutluyorum.
Kadın olmak; doğasıyla, varlığıyla büyük bir şans, umuyorum bu yıl kadınların bu avantajdan her alanda yararlandığını görebilelim. Kadınlara iş hayatında daha fazla yer açmak, onları desteklemek, gereken eğitim ve bilinçle donatmak bu ülkenin vatandaşları olarak kadın erkek hepimizin görevi. Şüphesiz bilinen bir gerçek; kadının iktisadi ve sosyal hayata katılımının, o ülkenin kalkınması ve yükselmesi için şart olduğudur.
Modern dünya birçok yeni kavramı hayatımıza soktu. Hayatlarımız hızla değişmesine rağmen hala bazı algıların ağına takılmış durumdayız. Bunlardan biri kadının yeri ve konumu. Bu kararın her kadının bireysel seçimine bırakılması gerektiğini bilmekle birlikte kariyerine başladığı takdirde ailesine, çocuklarına yeterli ihtimamı gösteremeyeceği yönünde oluşmuş olumsuz algıdan bir an önce sıyrılmalıyız. Konu iş-aile dengesi kurmaksa; kadınların bunu başaracağına inancım tam. Yakın geçmişte yaşadığımız pandeminin kadın erkek hepimizi evlerimize kapattığı günlerde hayatın müşterek olduğu gerçeğini daha iyi idrak etmiş olduğumuz ve karşılıklı empati yaratarak bu algıyı kırma adına ilerleme katettiğimiz tespitindeyim.
Yeni jenerasyon bu konuda beni çok mutlu ediyor. Onların ev ve aile sorumluluklarının yalnızca kadınlara yüklememek gerektiğinin bilinciyle, hayatın müşterek olduğunun farkında yetişmelerine şahit olmak, beni gelecek günlerde kadının sosyal alanda konumu hakkında umutla dolduruyor. Bu konuda her sorunun çözümünün eğitimle olacağını bir kez daha söylemek olacaktır.
Kadınlar iş hayatında var olma çabasında ayrımcılığa uğruyor olabilirler ancak kadın olmak sadece iş hayatında değil; başlı başına zor. Ne var ki kadınlar bu zorluğun üstesinden gelebilecek güçteler. Bu olumsuz durumlara maruz kalmış kadınlar için tavsiyem, işlerine sıkıca sarılmaları, başlarına gelen kötü olayları kişisel algılamadan işlerini en iyi şekilde yapmaya devam etmeleridir. Ortaya koydukları işin kalitesi ve özeni zamanla onlar hakkında oluşmuş önyargıları bertaraf edecektir.
Kendi alanıma değinmem gerekirse içmimarlık özen ve dikkatin ön planda olduğu, estetik ve tekniğin iç içe girdiği bir alan. Kendi mesleğim ve iş alanımda cinsiyet ayrımcılığının olduğunu söyleyemem zira önemli olan bilgi ve deneyimin kimde olduğu; kimin işi daha iyi yaptığıdır. Ayrıca kadınların iş hayatında çok daha detaylı ve disiplinli çalıştığı, gerek teknik gerek görsel işlerde daha başarılı olduğu bir gerçek. Bu bağlamda teknik ve sanatsal alanların kadınları çok zorlamadığı, bunun bizler için bir avantaj olduğu kanaatindeyim.
Son olarak daha önce de söylediğim gibi kadınların girişimciliğinin arttırılmasındaki en önemli ihtiyaç kadınların, kız çocuklarının eğitilmesidir. Daha güçlü bir Türkiye, ancak eğitim ile vizyon kazanmış, hayal etmiş, hedef koymuş ve başarmış kadınlar ile mümkündür.