16.11.2022

Bohem Stil

Hepimizin sıkça duyduğu ve kullandığı bir kavramın içmimari akımlara yansımış hali olan “bohem stil” hakkında bilgileneceğiz bu ay. Sözlüğe baktığımızda; yarınını düşünmeden, günü gününe, tasasız, rahat yaşayan insanları tanımlayan bir terim olarak karşımıza çıkar “bohem” sözcüğü.

Çıkış noktasında ise Fransa vardır; Avrupa’nın merkezinden göç etmiş göçmenler ve gezginlerden türemiştir. Müzik, edebiyat gibi birçok sanat dalında, geleneksel bakış açısından farklı yollar aramış insanlar “bohem” görülmüştür.

19. yüzyılın sonlarında birçok sanatçı Paris’e göç etmiş. Farklı coğrafyalardan gelen sanatçılar birbirlerini etkilemiş, çeşitlilik yaratmışlar. Düşük gelirlerle yaşamaya çalışan bu sanatçılar için hayat pek kolay değilmiş. Bohem olmak onlara ifade özgürlüğünü beraberinde getirmiş. Özgür ruhlu, normlara meydan okuyan bu sanatçılar, burjuva beklentilerine alternatif bir tarz arayışındalarmış.

Terimin içmimarideki yansıması da tam olarak çıkış noktasındaki dinamiklere dayanmakta. Tıpkı farklı coğrafyalardan gelen sanatçıların oluşturduğu zenginlik gibi, içmimaride de farklı parçaların bir araya gelmesiyle oluşturulmuş bir çeşitlilikle gözlemlenir “bohem stil”. Bu özgün stili uygulamak ise oldukça keyiflidir çünkü alışılagelmiş kurallar, sınırlar yoktur. Hatta bu noktada sınırların dışında düşünmemiz gerekmektedir.

Desenler, renkler, egzotik yerlerden gelmiş eşyalar bu stilde sıkça rastladığımız unsurlardandır. Çeşitlilik bir yana, bu ögeleri katman katman kullanabilme becerisi bohem stilin yansıtılmasında önem arz eder. Yaşanmışlığı olan eşyaları şüphesiz her stilde yaşam alanlarımızda kullanmak isteriz. Ancak bu bohem stil için çok daha kıymetlidir. Eski ya da eskitilmiş eşyalar, tekstil ürünlerinde kroşe örgüler, saçaklı kumaşlar, makromeler, kaliteli ipekler ve şönillerle kontrastlar oluşturularak kullanılabilir. Bitkileri mekânlarımıza dahil etmek de çok önemlidir. Hatta asılı duran bitki toplulukları mekânlarımıza alışılagelmişin dışında bir doğallık da kazandırır.

Günümüzde birçok mobilyacıda bohem stilde imal edilmiş mobilyalar bulmak mümkün olsa da; eğer yaşam alanlarımızı bu stilde dizayn etmeye karar verdiysek gideceğimiz yerler öncelikle vintage eşyalar satan mağazalar olmalıdır. Salonlarda rahat oturma elemanları tercih etmek önemlidir. Peluş döşemeler, renkli ve etnik desenlerle imal edilmiş, oturunca içine gömülen koltuklar, tekli koltukların önünde uzanmayı sağlayan puflar ve tek kişilik makrome bezeli iç mekân salıncakları; zeminde masif ahşap parkeler üzerinde el dokuması bir değil iki halı çeşitli ve sımsıcak bohem tarzı yakalamanızı sağlayacaktır.

Unutmamak gerekir ki, bohem stil net bir çizgiyi takip etmeyi sevmez. Çeşitliliğe ve farklılığa açıktır. Vintage mobilyaların yepyeni modern ürünlerle birlikte kullanılması da bohem stile uygun düşecektir. Mutfaklarda koyu yeşil, mavi, turuncu gibi renklerin sıcak, çarpıcı tonlarını kullanmak doğru olacağı gibi modern sandalyelerin üzerine atılmış püsküllü minderler bu stili yansıtır. Ahşap tezgâh, üst dolap yerine kullanılmış ahşap raflara tutturulmuş kancalardan sarkan mutfak aletleri, porselen demlikler, ankastre detaylar yerine retro kategorisinden seçilmiş ocak, fırın davlumbaz ve el yapımı aydınlatmalar, bohem stile mutfağınızda can verecektir.

Yaşam alanlarımızda genellikle “az çoktur” bakış açısıyla hareket etmeyi tercih etsek de bohem stil her konuda olduğu gibi bu konuda da daha rahat bir bakış açısı sergileyerek maksimallikten beslenmeyi tercih ediyor. Sanat eserleri, el yapımı objeler, kitaplar, lambalar, halı ve örtüler katmanlar halinde ve cesurca kullanılabilir. Yatak odalarında bu maksimal, katmanlı tavır fazla gelse de unutmamak gerekir ki bohem stil el yapımını doğal objelerle dengelemeyi bilir. Bol bitki kullanımı, sadece belli bir rengin farklı tonlarını içeren eşyaların kombiniyle uyku alanlarımız bohem bir sakinliğe ulaşabilir. Yatak başlarında ahşap, hasır ya da dokulu bir tür döşeme kullanmak ve duvara makromeden el yapımı bir düş kapanı yerleştirmek bohem stilde yatak odasına sahip olmanızı sağlar.

Çeşitliliğe, farklılığa, desen ve dokulara son derece açık olan bohem stilde sıcak bir ortam yaratmaya çalışırken dikkat etmemiz gereken nokta kullandığımız vintage eşyaların da etkisiyle istif edilmiş bir mekân görünümünden sakınmak olmalıdır. Maksimal yerleşim düzeninde bile belli bir dengeyi korumak önemlidir.

Esasında bohem stil uygulanması basit bir tarz olarak gözükse de; o da diğer tarzlarda olduğu gibi belli bir birikim ve rafine zevklerin zanaat ile birleştirilebilmesini sağlayabilecek profesyonel bakış açısına ihtiyaç duyar.